ESTETİK DİŞ HEKİMLİĞİ

Estetik Diş Hekimliği Zirve Diş
Estetik diş hekimliği

Eskiden ağız ve diş sağlığı üzerinde konuşulduğunda sağlıklı dişlerden söz edilirdi. Günümüzde ise Estetik diş hekimliğinde sağlıklı dişler ve güzel gülüşler ifadelerini kullanıyoruz. Güzel gülüşler estetik diş hekimliğinin çalışma alanıdır. Estetik diş hekimliği, hastanın kişisel istekleri doğrultusunda sağlıklı ve estetik gülüşü planlamaktır. Dişler, birbirleri ve onları çevreleyen yumuşak dokular ile uyumlu olarak dizilmiştir. Estetik gülüşün'ün temel elemanları dişlerdir ve dolayısıyla diş şekilleri ve anatomik özellikleri hakkında kapsamlı olarak bilgi sahibi olmak, tüm tedavilerin temelini oluşturur. İyi tasarlanmış bir gülüşün nasıl olması gerektiği hakkında daha fazla fikir sahibi olabilmek için, yüz hatlarının iç ve dış kenarları incelenmelidir.

Estetik diş hekimliği,

- Dişlerin istenmeyen renk , biçim ve duruşlarıyla ilgilenir.
- Dişetleriyle ilgilenir ve diş etlerindeki görünüş bozukluklarına estetik çözümler getirir.
- Dişlerin, dişetlerinin yüzün diğer kısımlarıyla (dudak-çene) ilişkisini değerlendirir, çözümler getirir.
- Konuşma bozuklukları oluşturan dişsel sorunlarla ilgilenir.

BEYAZLATMA-BLEACHİNG

Dişlerin en dış tabakası olan gözenekli mine yapısında oluşan renkli organik veya inorganik maddelerin çözünmesi işlemine bleaching/diş beyazlatma denir. Dişlerde iki çeşit renklenme oluşur:
1- İç renklenme: Mineden dişin iç yapısına girmiş ve fırçalama ile giderilemeyen lekelerdir. Dişlerin oluşumu sırasında meydana gelmiş yapısal bozukluklar veya bazı antibiyotiklerin veya fazla flor alınımın yol açtığı renklenmeler de bu gruba girer. Bleaching işlemi bu tip vakalarda uygundur.
2- Dış renklenme: Dişin dış yüzeyine sigara, çay, kahve gibi boya içeren bazı gıdalardan yapışan renklenmelerdir. Diş taşı temizliği ile bu tip farklı renklenmeler farklı tedaviler gerektirir. Bu yüzden yapılacak olan beyazlatma tedavisine hekiminizin karar vermesi en doğrusudur.

3 türlü diş beyazlatma tedavisi bulunmaktadır;
1- Ofis bleaching

Muayenehane veya klinik ortamında doktor knotrolünde gerçekleştirilen beyazlatıcı jel ve ışıktan oluşan, kısa sürede diş rengini bir kaç ton açabilen hızlı, güvenilir ve etkili beyazlatma sistemidir.

2- Home bleaching

Evde diş beyazlatma (Home Bleaching) yine kinik ortamında doktor tarafından hasta ağzından alınan basit bir ölçü ile kişiye özel hazırlanan plastik ağızlıkların içine beyazlatma jelleri konularak yapılan beyazlatma işlemidir. Ortalama 5-7 gün, istenen beyazlığa ulaşılana kadar surer. Günde 4-8 saat takılması gereklidir. Bleaching sırasında veya sonrasında bazen hafif bir hassasiyet duyulabilir. Bu hassasiyet ortalama 1- 3 gün arasında tamamen kaybolur. Hassasiyetin geçmemesi durumunda muhakkak hekime danışılmalıdır.

3- Devital bleaching

Kanal tedavisi gören dişlerin zamanla renklerinde sarı-gri renkte renk değişiklikleri meydana gelmektedir. Bu durumlarda kanal tedavisi gören dişin içine yerleştirilen beyazlatma ajanları yardımıyla doktor kontrolunde tek dişte beyazlatma yapılması mümkündür.

Dişlerde istenmeyen lekeler neden oluşur?

Bunun bir çok sebebi olabilir. En yaygın olanları; yaşlılık, dişleri boyayan maddelerin (kahve, çay, kola, sigara vb.) tüketimi, travmalar, eski protezler, kaplamalar, dolgulardır. Dişlerin oluşumu boyunca kullanılan antibiyotik (tetracycline) veya aşırı florit tüketimi de dişlerde renklenmelere yol açabilir. Bu durum dişin yapısından ileri gelebileceği gibi diş etkenlerin boyaması ile, gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür nedeni ile, yaşlılıkla, dişe gelen bir darbe nedeni ile de olabilir.

Bleaching (Beyazlatma) işlemi kimlere uygulanabilir?

Hemen hemen herkese beyazlatma işlemi uygulanabilir. Ancak, tedavinin etkili olamayacağı bazı durumlar vardır. Dişhekiminiz tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Dişleriniz sağlıklıysa daha beyaz ve doğal gülümseme için ideal bir çözümdür. Ağız sağlığı teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde dişleriniz çok kısa bir sürede, güvenli ve etkin olarak beyazlatılabilmektedir. Yapılan araştırmalara göre, dişlerin beyazlatılması diş hekiminizin gözetimi altında yapılırsa son derece etkin ve güvenlidir. Dişler ve dişetleri hiçbir şekilde zarar görmez.

Uygulama süresi ne kadardır?

Genelde, ilk uygulamada beyazlama başlar. Ancak, ideal görüntüye ulaşmak için, uygulamanın 10 – 14 gün devam etmesi gerekir.

Dişler beyazladıktan sonra eski haline döner mi?

Dişler her zaman için eskisinden daha beyaz olacaktır. Ancak, hastaların alışkanlık ve ağız bakımına bağlı olarak yılda bir – iki kez pekiştirme tedavisi gerekebilir.

Beyazlatılan dişler ne kadar süre beyaz kalır?

Farklı diş beyazlatma (bleaching) metotlarıyla beyazlatılan dişler bir kaç yıl beyaz kalır. Fakat bu süre kişiden kişiye değişir. Yeme-içme alışkanlıkları, sigara ve fırçalama alışkanlığı dişlerin beyaz kalma süresini etkiler. Şu unutulmamalıdır ki, bleaching her zaman istediğiniz beyazlığı sağlamayabilir. Beyazlama oranı dişlerinizin beyazlatma işlemi uygulanmadan önceki tonuna bağlıdır ve kişiden kişiye değişir. Bu yüzden diş hekiminiz ile beklentilerinizi önceden konuşmalısınız. Diş Beyazlatma veya diş ağartma, genel dişhekimliğinde çokça uygulanan bir işlem olmasına rağmen aslına Estetik/Kozmetik Dişhekimliğinin alanıdır. Çok kimse beyaz dişlerle yapılan bir gülüşü çok çekici bulur. Genelde süt dişleri, erişkinlik dişlerinden daha beyazdır. Kişi yaşlandıkça dişlerinin rengi de zamanla daha koyulaşır. Bu koyulaşma diş minelerinin mineral yapısındaki değişimden kaynaklanır. Dişler ayrıca, bakteri pigmentleri ve tütün kullanımından kaynaklanan renklenmelere de maruz kalabilir. Beyaz dişler, gençlikle özdeşleştirildiğinden estetik görünümlü olmak isteyen kişiler tarafından oldukça arzulanırlar. Ancak şunu belirtmeliyiz ki, abartılı bir beyazlık çoğu durumda estetik olmayabilir. Her zaman için yüz ve ağız yapınıza uygun düşen doğal ton daha estetik olacaktır.

Pembe-beyaz estetik

Uygulanacak restorasyonlarda dişeti ve dişler bir bütün halinde değerlendirilmelidir. Beyaz ve pembe estetiğin bir takım olduğu unutulmamalıdır.

Diş eti estetiği

Estetik bir gülümseme yalnız beyaz, muntazam dişlerle değil, bu dişlere uyumlu diş etleri ile mümkündür. Estetik dişeti uygulamalarının adı pembe estetikdir. `Diş etlerinin sağlığı, rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar' göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımının diş ve dişeti uyumunu sağlamaktır. Sağlıklı dişeti açık pembe renkte, dişe ve kemiğe sıkıca yapışmış olup, portakal kabuğuna benzer parlak ama pütürlü bir görünümü olur.

Gingivektomi

Dişeti büyümelerinde ve derin ceplerin olduğu bölgelerde dişetinin kesilerek çıkarılması işlemidir. Daha sonra dişeti konturları düzeltilerek, dişetinin fizyolojik ve estetik bir form alması sağlanır.

Gingivoplasti

Dişeti dokusu dişlerin üzerini çok fazla örttüğü durumlarda dişlerin boyu ağızda çok kısa görünebilir. Bu durum "gummy smile" olarak adlandırılır ve estetiği kötü etkiler. Gereğinden fazla görünen dişetleri ya da asimetrik dişeti seviyeleri `Gingivoplasti` adı verilen küçük bir operasyon ile düzeltilebilmektedir.
Hastaya yapılacak lokal anestezi ile hasta hiçbir şey hissetmeden dişetinde gerekli düzenlemeler yapılabilmektedir. Eğer gerekiyorsa ardından uygulanacak full porselen Laminate ya da metal desteksiz Zirkonyum porselenler ile de beklentilerin ötesinde estetik sonuçlar elde edilebilmektedir.

Rejenerasyon

Rejeneratif işlemler periodontal hastalık sebebiyle yıkıma uğrayan destek dokuların vücudun kendi yapım mekanizmaları uyarılarak yeniden oluşturulması amacıyla uygulanır. Uygun durumlarda, hastalıktan etkilenmiş dokular uzaklaştırılarak, membran, kemik grefti veya doku uyarıcı proteinler kullanılarak yeni destek yapıların oluşması sağlanır.

Yumuşak Doku Grefti

Dişetinin çekilmesi sonucu kök yüzeyleri açığa çıkar. Bu durum dişlerin görünümünün uzamasına yol açar, açığa çıkmış kök yüzeyleri sıcak ve soğuk yiyecek ve içeceklere karşı hassastırlar.
Sert diş fırçalama, zararlı alışkanlıklar (tırnak yeme, kalem ısırma...vs.), protezler, ortodontik apareyler, yaşlanma ve periodontal hastalıklar...gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak dişetlerinde çekilme meydana gelebilir.
Tedavi safhasında, öncelikle hastalığa yol açan sebep belirlenerek kontrol altına alınmalı veya mümkünse ortadan kaldırılmalıdır. Yumuşak doku geftleri kök yüzeylerini kapatmak veya çekilmeden dolayı kaybolan dişeti dokusunu arttırmak amacıyla uygulanır. Bu uygulama aynı zamanda dişeti çekilmesini ve kemik kaybı riskini azaltır. Açığa çıkmış kök yüzeylerinin kapatılması bu bölgede çürük oluşumunu önler ve estetiğin düzeltilmesine yardımcı olur.
Yumuşak doku greftleri uygulamalarında damak bölgesi veya ağzın başka bir verici bölgesinden alınan dişeti dokusu 'greft' olarak kullanılır. Kron Boyu Uzatma
Fazla doku kaybı meydana gelmiş dişlerde, çürüğün dişeti altına uzandığı dişlerde kuron boyu uzatma operasyonu ile fazla dişeti dokusu çıkarılıp altındaki kemik yeniden şekillendirilerek dişlerin daha uzun görünmesi sağlanır böylece uygulanacak restorasyonun tutuculuğu arttırılmış olur.

Laminate Veneer

Laminate veneerler, yaklaşık 0,5 mm kalınlığında, dişin sadece vestübül yüzeyinde minimal basamaksız aşındırma yapılarak hazırlanan porselen yapıdır. Bu porselen yapı, dişlerin sadece vestibül yüzüne, bonding resin yöntemi ile simante edilir. Porselen veneerler çok ince olmalarına rağmen simantasyondan sonra dişten ayrılmaları mümkün olmaz, ancak keserek çıkarılabilirler. Laminalar minimum preparasyonla maximum estetik sağlanabilen mükemmel bir yöntemdir. Işık geçirgenliklerinden dolayı doğal dişten ayırt edilemezler ve ileri teknoloji ürünü pressable porselenden üretildikleri için asla renk değiştirmezler. Neon ışıklarında ve fotoğraf flaşında doğal diş efekti verirler. Ayrıca dil doğal diş yüzeyine temas ettiği için ağızda yabancı bir madde hissi kesinlikle olmaz.
Laminaların hazırlık aşamasında dişlere hiç dokunulmadan kompozit model hazırlanarak ağızdaki bitmiş hallerini önceden göstermek mümkündür. Uygulaması çok basit ve kısa sürelidir. Öncelikle hastadan ölçü alınmaktadır ve laboratuvarda örnek bir model çalışması yapılır. Hasta dişler henüz kesilmeden bitiş aşamasını bu model üzerinde görmektedir. Daha sonra ağrısız bir işlem ile dişler prepare edilir. Ana ölçü alındıktan sonra geçici veneer yapıştırılır.
Böylece dişlerin dış etkilerden korunması sağlanır. Laboratuvarda son ölçüye göre model oluşturulur ve porselen laminalar hazırlanır. Dikkatli şekilde ve bonding resin adı verilen materyal ile dişlere simante edilir. Simante işlemi sonucunda laminaları dişten ayırmak mümkün değildir. Bu yüzden kırılmaya karşı çok dayanıklıdır.